Myopie management

Wat is myopie?

Myopie of bijziendheid is één van de meest voorkomende oogafwijkingen.
Als je bijziend bent, zie je goed dichtbij terwijl je veraf juist wazig ziet.
Myopie komt steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Dit komt mede door onze digitale levensstijl, het vele nabijwerk en weinig tijd om buiten te spelen. Op dit moment is al 50% van de jongeren in Europa bijziend. Daarom is myopie management belangrijk.

Risico’s

Het is belangrijk om myopie te voorkomen of tijdig te verhelpen. Wanneer dit niet gebeurt, kan de myopie sterk verergeren. Myopie neemt het sterkste toe tussen de 6 en 17 jaar.

Hoe hoger de myopie, hoe groter het risico op oogaandoeningen zoals cataract, glaucoom en netvliesloslating. Zoals te zien in volgende figuur:

Risico's myopie

Oorzaak myopie

De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet bekend, maar er zijn verschillende belangrijke factoren die een rol spelen.

Genetische & persoonsfactoren

Zo heeft de leeftijd een invloed op de ontwikkeling van myopie. Myopie begint meestal tussen 6 tot 12 jaar.

Ook erfelijkheid speelt een rol. Een kind heeft 30% kans op myopie als 1 oude ook myopie heeft, en zelfs 50% kans als beide ouders myopie hebben.

Omgevingsfactoren

Een belangrijke invloed op de ontwikkeling van myopie is het steeds toenemende nabijwerk (lezen, computer, gamen, tablet, smartphone, …) en de tijd die we binnenshuis doorbrengen.

Optische factoren

Wanneer de oogbol te lang is of het hoornvlies te sterk gekromd is of te dik, wordt het beeld vóór het netvlies geprojecteerd in plaats van op het netvlies. Dit zorgt voor wazig zicht in de verte.

Myope oog

Myopie management

De stijging van de sterkte van het oog hangt o.a. af van de leeftijdsfase, de vorm van het oog, de levensstijl, erfelijke aandoeningen en omgevingsfactoren. Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor het afremmen van de groei van bijziendheid. De resultaten kunnen verschillen per kind.

Lifestyle advies

De 20-20-2 regel: houd na elke 20 minuten nabijwerk een pauze van 20 seconden om veraf te kijken. En breng dagelijks minstens 2 uur per dag buiten door.

Zorg voor een verantwoorde werkomgeving: kies voor de juiste verlichting, houding en de aanbevolen werkafstand.

Laat regelmatig jouw ogen controleren zodat myopie en andere oogaandoeningen tijdig kunnen worden opgespoord.

Atropine druppels

De oogarts schrijft atropine druppels voor in combinatie met een bril of contactlenzen.

Brillenglazen

MiYOSMART-brillenglazen zijn kindvriendelijk en makkelijk in gebruik.

Het gebruik van MiYOSMART-brillenglazen heeft een bewezen effect op de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen.

De toename van bijziendheid kan worden afgeremd door gelijktijdig scherp zicht te bieden én een zogenaamde constante myope defocus te creëren.

Misight 1 day zachte contactlenzen

Misight lenzen voelen en zien eruit als normale zachte contactlenzen, maar hebben een speciaal optisch design genoemd ActivControl Technology. Deze technologie maakt dat de bijziendheid wordt afgeremd, terwijl je tegelijkertijd scherp ziet.
De Misight 1 day is gemaakt voor kinderen: ze zijn eenvoudig in gebruik en zeer hygiënisch.

Meer weten?

Wil je graag nog meer weten?
Op de website myopie-info.be vind je extra informatie.

Of kom langs en wij leggen je graag meer uit over myopie en myopie management.

© Het Optiek Karine team

Ultra one day banner